Sinds 2015 is Kicking Cultures bezig met de productie van een documentaire over de stormachtige ontwikkelingen in het Chinese voetbal. Het doel van het project is om beter in beeld te brengen welke ontwikkelingen het Chinese voetbal momenteel doormaakt, waarbij ook gekeken wordt naar welke uitdagingen China zou moeten overwinnen om een succesvol voetballand te worden. Met de grootste bevolking ter wereld en een ongekende investeringsdrang lijkt de potentie enorm. De overname van vele Europese topclubs en –spelers is illustratief voor de Chinese dadendrang en heeft ook de aandacht van het Westen getrokken. Maar wat is er gaande achter deze plotselinge opkomst van het Chinese voetbal?
Het Chinese Ministerie van Educatie heeft voetbal recentelijk opgenomen in het landelijke curriculum en aangekondigd tienduizenden voetbalscholen op te gaan zetten en voetbalvelden aan te gaan leggen. Daarnaast hebben ze duizenden internationale voetbal trainers binnen gehaald, terwijl ze tegelijkertijd vele Chinese trainers de grenzen oversturen om ervaring en kennis te vergaren in gevestigde voetballanden. Of op deze manier succes op het voetbalveld geforceerd kan worden, is echter de vraag. Corruptie, vervuiling, urbanisatie, een-kind politiek en academische druk zijn slechts een aantal belangrijke verklaringen voor de miserabele staat waarin het voetbal verkeert in China. De grootste uitdaging zal zijn Chinese ouders ervan te overtuigen dat voetbal een positieve impact heeft op hun zo kostbare enig kind. Zal de Chinese maatschappij in staat zijn om voetbal te omarmen en in wat voor mate speelt de unieke Chinese cultuur hierbij een rol?
China heeft opvallenderwijs de langste voetbalgeschiedenis ter wereld. Meer dan tweeduizend jaar geleden, werd er in China de sport 'cuju' bedacht, inmiddels erkend door de FIFA als de eerste vorm van het moderne voetbal. Ook qua politieke belangstelling heeft voetbal al langere tijd niets te klagen. In zijn begin twintiger jaren keepte Mao Zedong voor een lerarenteam gelegen in de Hunan provincie. Deng Xiaoping studeerde in Parijs tijdens de Olympische spelen van 1924 waar hij kostbare francen uitgaf om bij het voetbal te gaan kijken. Sinds die tijd heeft hij zich ingezet om het Chinese voetbal niveau te verbeteren. De huidige Chinese President Xi Jinping is een groot voetbalfan en heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om China een voetballende supermacht te maken.
Ondanks de presidentiële interesse en lange geschiedenis van het voetbalspel in China, heeft het nationale voetbalteam vooral voor schaamte en ergernis gezorgd. China heeft zich slechts eenmaal gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap, waar ze roemloos uitgeschakeld werden zonder een doelpunt gemaakt te hebben. Verschillende pogingen om het nationale voetbal top-down te hervormen zijn mislukt, terwijl China een bewezen sportmodel heeft voor vele andere sportdisciplines. President Xi Jinping is ervan overtuigd dat met zijn daadkracht nu een definitieve gooi naar het wereldkampioenschap gedaan kan worden en heeft in het begin van 2015 een nationaal hervormingsbeleid geïntroduceerd. Dit beleid moet de drie dromen van de huidige president gaan vervullen:
Kicking Cultures B.V. - Kicking Cultures is opgericht door Michiel Ebbing in 2016. Dit bedrijf zet zich in om wederzijds begrip tussen China en Europa te verbeteren. Momenteel is het bedrijf druk bezig met de productie van de Kicking Cultures documentaire over de ontwikkelingen in het Chinese voetbal. Michiel heeft sinds 2006 een aantal maal in China gewoond en gewerkt. Tijdens deze periode heeft hij de vele cultuurverschillen aan den lijve ondervonden, wat hem geïnspireerd heeft om het Kicking Cultures project te starten.
Yiro B.V.- Neal Petersen en Joris Boerhof zijn de oprichters van Yiro, een bedrijf dat zich specialiseert in online video productie, met een focus op sport. FC Afkicken is momenteel het succesvolste programma, waar alles over voetbal wordt besproken in verschillende online video formats op YouTube. Neal en Joris hebben beiden veel ervaring en een extensief netwerk opgebouwd in de vele jaren die zij werkzaam waren in de TV wereld. Yiro is de co-producent van de Kicking Cultures documentaire.
Michel Mölder Photography - Michel Mölder woont in Amsterdam en is gespecialiseerd als cameraman, fotograaf en cinematograaf. Hij is zijn carrière begonnen in 2004 als cameraman voor de Nederlandse TV. Beïnvloed door de geeky, technische kant van film en licht is hij naast de magie van video ook geïntrigeerd geraakt door de impact van stilstaand beeld. Voetbal heeft hem nooit echt kunnen interesseren, maar toch loopt het als rode draad door zijn carrière. Michel is verantwoordelijk voor het vangen van de ontwikkelingen in het Chinese voetbal op beeld.
The Groningen Confucius Institute (GCI, 格罗宁根孔子学院)is a partnership between the Communication University of China (中国传媒大学) and the Groningen Confucius Institute Foundation, which consists of the Hanze University of Applied Sciences Groningen, the University of Groningen and the city of Groningen. GCI is part of a wide network of Confucius institutes all over the world and is supported by Hanban (汉办)China. Our goal is to strengthen mutual ties between China and the Netherlands and north-western Germany. By combining our strengths and knowledge at GCI, we offer services in the areas of language, culture as well as business.